Hvordan bli maskinfører? - Granlund kompetansesenter Hopp til hovedinnhold

Hvordan bli maskinfører?

mandag, 07.10.2023, 14:47

For å bli godkjent maskinfører, må du starte med sikkerhetskurs for maskinførere. Det er viktig å ta kurset ved et sertifisert opplæringssenter.

Lurer du på hvordan du blir maskinfører? Veien frem til maskinførerbevis er ikke nødvendigvis så lang, men det er viktig at har alt det grunnleggende på plass i form av teoretisk og praktisk opplæring – inklusive avsluttende oppkjøring.

Slik blir du maskinfører

Dette er kravene til hvordan du blir maskinfører:

  • Du må være 18 år for å bli godkjent maskinfører og få maskinførerbevis, men opplæringen kan starte når du fyller 17 år
  • Du må ta to teorikurs og en avsluttende teoriprøve ved et sertifisert opplæringssenter
  • Du må ta praksiskurs med innføring i den maskintypen du skal kjøre ved et sertifisert opplæringssenter
  • Du må gjennomføre mengdetrening hos en fadderbedrift eller ved en opplæringsbedrift
  • Du må gjennomføre oppkjøring for å få det endelige maskinførerbeviset

Senere kan du også velge å bygge på for å få fagbrev som maskinfører.

tre personer som vil bli maskinfører og derfor tar maskinførerkurs

Den teoretiske delen for å bli maskinfører

Det første du må gjøre for å starte på veien fram til å bli maskinfører og få maskinførerbevis, er å ta et komplett maskinførerkurs.

Teorikurset har to obligatoriske moduler: modul 1.1 og 2.1. Teorikurset dekker samtlige maskinklasser M1 – M6, noe som betyr at det er dette kurset du skal ta uansett om du trenger maskinførerbevis for gravemaskin, hjullaster, dumper, veihøvel, doser eller gravelaster.

Dette er temaene som blir gjennomgått i den teoretiske delen:

  • Arbeidsulykker, ansvar og konsekvenser
  • Ytre miljø, miljøvern
  • Sikkerhet ved bruk av arbeidsutstyr
  • Farlig gods, merking og håndtering
  • Krav til maskinfører
  • Maskintyper, bruksområder og betjening, tilleggsutstyr
  • Konstruksjon og virkemåte
  • Geoteknikk og stabilitet

Teorikurset kan gjennomføres som nettkurs eller som fysisk klasseromskurs. Begge de to teoretiske modulene har en avsluttende prøve som du må bestå.

Den praktiske delen for å bli maskinfører

Praksiskurset har også to obligatoriske moduler: 3.1 og 4.1. Den første teorimodulen er en innføring i den maskintypen du skal kjøre. Det er krav om at modul 3.1 må gjennomføres ved en sertifisert opplæringsbedrift.

Den siste praksismodulen for det obligatoriske maskinførerkurset, 4.1, er mengdetrening. Her får du praktisk erfaring ved å jobbe med maskinen under veiledning og tilsyn av erfarne maskinførere. Mengdetreningen gir deg muligheten til å praktisere dine ferdigheter og bygge opp erfaring i å håndtere ulike situasjoner og arbeidsforhold.

Modul 4.1 gir deg muligheten til å praktisere dine ferdigheter og bygge opp erfaring i å håndtere ulike situasjoner og arbeidsforhold, og kan gjennomføres hos en sertifisert opplæringsbedrift eller en bedrift med fadderordning.

Hvis du velger en sertifisert opplæringsbedrift for mengdetreningen på veien frem mot å bli maskinfører, får du god opplæring og profesjonell hjelp av instruktører som har jobbet i anleggsbransjen i mange år som maskinførere. Dette sikrer deg best mulig opplæring og et svært godt grunnlag før du skal gjennomføre oppkjøringen. På et sertifisert opplæringssenter får du også egen maskin som du hele tiden kjører alene, slik at du får mange timer å trene og øve deg på.

Enkelte opplæringssenter, for eksempel Granlund Kompetansesenter AS, har eget stort øvingsområde med god plass til mange deltakere og ulike maskiner – noe som gir deg god tid til å gjennomføre alt du trenger av praktisk mengdetrening som maskinfører.

Hvordan få maskinførerbevis? Oppkjøring og veien videre

Neste skritt på veien mot å få maskinførerbevis, er oppkjøringen. Denne kan du gjennomføre når du føler deg trygg og har tilstrekkelig erfaring. Oppkjøringen vil vurdere dine ferdigheter og kunnskap som maskinfører, inkludert evnen til å betjene maskinen på en trygg og effektiv måte.

Maskinførerkurset er et sikkerhetskurs. Dermed blir du ikke ferdig utlært som maskinfører når du tar kurset, på samme måte som du heller ikke blir ferdig utlært som sjåfør når du tar et vanlig personbilsertifikat. Men det er ingen tvil om at et komplett maskinførerkurs gjennomført hos seriøse, sertifiserte kurstilbydere, gir deg en god start i arbeidslivet som maskinfører etter bestått oppkjøring.

Senere kan du også velge å gå enda et steg videre, og bygge på for å få fagbrev som maskinfører.

Det er flere ulike opplæringssenter for deg som har planer om å bli maskinfører. Velger du Granlund Kompetansesenter, har du mulighet til å få alt av nødvendig opplæring fra en og samme leverandør.

Se hvordan du kan bli maskinfører med kurs fra Granlund Kompetansesenter

NYHETER, FAGTIPS OG GODE TILBUD FRA GRANLUND KOMPETANSESENTER:

Ligg i forkant av bransjen

Meld deg på nyhetsbrevet og få eksklusive tilbud, jevnlige tips og nyheter som kan hjelpe deg å gjøre en bedre jobb.